Kim's wijn-spijs combinatie maart

Kim's wijn-spijs combinatie maart

 01-03-2020 09:02

SIMONE CAPECCI PICUS

Onze wijn deze maand is de Picus, Rosso Piceno Superiore van Simone Capecci uit de Marche in Italië. Hij is voor mij de perfecte partner voor een landelijk gerecht met robuuste smaken. Want dit is geen verlegen wijn. De geuren zijn warm en fruitig. De smaak is mondvullend met tonen van kersen, pruimen en bramen. Daarnaast proef je ook anijs en kruiden. De afdronk is vol en duurzaam.

De Picus vraagt om een spannend gerecht. Met de eerste hap proef je meteen het zoet van het lamsvlees en de frisse, licht pikante smaak van de saus. Proef je verder dan kom je de discrete aanwezigheid van de ansjovis tegen. De zwarte olijven geven een mooie kick. De polenta ondersteunt het geheel. Neem rustig de tijd om de verschillende smaken van de wijn tegen de smaken in het gerecht af te spelen. En geniet.

GESMOORDE LAMSSCHENKELS MET ANSJOVIS EN TOMATEN

Voor 6 personen>/p>

Ingrediënten

6 mooie lamsschenkels, ongeveer 250 g per stuk

3 eetl. olijfolie

zout en versgemalen peper

6 ansjovisfilets uit de pekel, gehakt

2 grote tenen knoflook, gepeld en in flinterdunne plakjes gesneden

1 eetl. verse rozemarijnnaaldjes

1 verse rode chilipeper, in de lengte doormidden gesneden

1 dl witte wijn

5 dl vleesbouillon

500 g verse tomaten, gepeld en de zaadjes verwijderd, in stukken gesneden

100 g zwarte olijven

handvol gehakte platte peterselie, voor het serveren

POLENTA

Ingrediënten

2 liter water

300 g polenta

Bereiding lamsschenkels

Dep de lamsschenkels droog. Verhit de olie in een zware, brede pan waar de schenkels mooi naast elkaar in passen. Leg er de schenkels in en bak ze onder af en toe omdraaien ongeveer 15 minuten tot ze rondom bruin zijn. Neem de schenkels uit de pan en leg ze op een schaal. Bestrooi ze met zout en peper.

Doe de gehakte ansjovis, plakjes knoflook en rozemarijn in de hete olie. Roerbak alles 1 minuut tot de ansjovis bijna gesmolten is en de knoflook goudgeel is. Blus de pan af met de witte wijn. Breng al roerend tegen de kook aan. Voeg de bouillon en stukjes tomaat toe. Breng op smaak met zout en peper en breng tegen de kook aan. Leg de voorgebakken schenkels in de saus. Draai het vuur laag en leg het deksel op de pan. Laat de schenkels onder af en toe omdraaien ongeveer 1½ uur zachtjes sudderen tot het vlees door en door gaar is.

Voeg vlak voor het serveren de zwarte olijven toe. Doe de lamsschenkels met de saus in een grote dienschaal. Bestrooi met peterselie en dien op met polenta.

Bereiding polenta

Giet voor de polenta het water in een grote, zware pan en breng aan de kook. Voeg al roerend de polenta geleidelijk in een dunne straal toe. Roer er het zout door. Breng al roerend net tegen de kook aan. Draai het vuur zo laag mogelijk. Zet zo nodig een vlamverdeler onder de pan. Kook de polenta onder regelmatig roeren met een siliconen pannenlikker of houten lepel 30 tot 40 minuten tot de polenta loslaat van de wand van de pan.

Vet intussen een ovenschaal of bakvorm van 34 cm lang en 20 cm breed licht in met olie. Schep de gekookte polenta in de vorm. Strijk hem mooi glad uit met een natte pannenlikker. Laat de polenta volledig afkoelen. (Je kunt de polenta een dag van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.) Snijd vlak voor het serveren de polenta in stukken en verwarm die twee of drie minuten in een magnetron op 100%.

Bon ap!

KIM MACLEAN

SIMONE CAPECCI PICUS HIER bestellen