Elzas

Wijnstreek Elzas

Elzas in een notendop

Tussen de Vogezen en de rivier de Rijn ligt het wijngebied Elzas (Alsace), in het noordoosten van Frankrijk. Het gebied is een smalle strook van 5 km breed en ongeveer 120 km lang dat afwisselend onder Duitse en Franse invloed is geweest, wat je nu nog merkt aan de namen en stijlen van Elzaswijnen. Je herkent Elzaswijnen aan de smalle hoge fles waarin ze verplicht gebotteld worden.

Lees verder

Gebied en klimaat

Door beschutting van de Vogezen die veel neerslag tegenhouden, is het klimaat in de Elzas vrij zonnig, warm en droog (wel koude winters). Veel wijngaarden liggen een paar honderd meter boven zeeniveau op verschillende bodemsoorten: graniet, kalk, klei en ook leisteen en zandsteen komen voor. Dit levert verschillende terroirs en dus wijnen met veel verschil in aroma’s en smaak.

Druivensoorten en wijnmaken

Er worden alleen maar witte druiven verbouwd in de Elzas, (uitzondering is de blauwe pinot noir), waarvan de bekendste riesling, pinot blanc, gewürztraminer en sylvaner zijn. De wijnen worden vernoemd naar hun druivensoort, de meeste wijnen worden ook maar van één druivensoort gemaakt, cépage wijnen. Naats de fles is ook de stijl van Elzaswijnen heel herkenbaar: stevig van structuur en zeer aromatisch. Er zijn drie kwaliteitsaanduidingen voor Elzaswijnen: AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru en AOC Crémant d’Alsace. In een uitzonderlijk goed wijnjaar worden overrijpe druiven gebruikt voor het maken van likeurachtige wijnen, bijvoorbeeld Vendange Tardives.