Languedoc-Roussilon

Wijnstreek Languedoc-Roussilon

Languedoc-Roussilon in een notendop

Een derde van alle Franse wijnen komt uit deze regio in het zuidoosten van Frankrijk. Van Nimes tot aan de Spaanse grens liggen de uitgestrekte wijngaarden veelal tot vlak aan zee. Tot de jaren 70 van de vorige eeuw werd hier vooral tafelwijn voor de binnenlandse markt geproduceerd. Eenvoudige wijnen met weinig moeite gemaakt, want door het warme stabiele klimaat kwamen er nauwelijks ziekten voor. De wijnen hadden echter niet veel karakter en door toenemende internationale concurrentie kwam er een verandering op gang: nieuwe investeerders, aanplant van populaire druivenrassen en toepassing van moderne wijnmaaktechnieken.

Lees verder

Gebied en klimaat

Er zijn 4 sub gebieden die zich concentreren rond de steden Montpellier, Béziers, Narbonne en Perpignan. De bodem is, zoals je mag verwachten in zo’n groot gebied, gevarieerd: in de kuststreken veel kalk, in de heuvels veel leisteen. Het klimaat is stabiel en warm en de uitlopers van de Cevennen zorgen voor voldoende afkoeling ’s nachts.

Druivensoorten en wijnmaken

Populaire blauwe druiven zijn carignan, maar ook mourvédre, syrah en grenache. Hiervan worden stevige, kruidige wijnen gemaakt (veelal assemblages). Van o.a. chardonnay en viognier druiven wordt witte wijn gemaakt, die met chardonnay vaak met houtrijping. Er wordt veel meer rode dan witte wijn geproduceerd en Languedoc-Roussilon is tevens de wijnregio die de meeste zoute wijnen produceert.

Artikel {{ (view.page - 1) * view.itemsPerPage + 1}} - {{ (view.page - 1) * view.itemsPerPage + filteredProducts.length }} van {{ filteredProductCount }}

{{sort.label}}

Loading...

No products found.

Artikel {{ (view.page - 1) * view.itemsPerPage + 1}} - {{ (view.page - 1) * view.itemsPerPage + filteredProducts.length }} van {{ filteredProductCount }}