Gepofte appels

Gepofte appels

Ingrediënten

45gram amandelen
4 appels (elstar of jonagold)
1 (bio) citroen
1 plak gember kruidkoek
75gram amandelspijs
2 eierdooiers + extra dooier voor bestrijken
mespunt kaneelpoeder
4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
4el kristalsuiker
Ook nodig: appelboor, ingevette overschaal

Vanillesaus:
1 vanillestokje, opengesneden, zaadjes eruit
250ml melk
2 laurierblaadjes, doorgensneden
75gram suiker
3 eierdooiers

Bereiding

Rooster amandelen in 5-7 minuten in droog verhitte koekenpan goudbruin, laat afkoelen. Snijd bovenkanten van de appels af en bewaar ze. Boor klokhuis met appelboor uit de appels, dusdanig dat de vulling er goed in kan. Maak horizontaal rondom langs midden van de appel een inkeping met een scherp mesje, dit voorkomt dan de appel barst. Rasp 1/3 van de citroenschil af. Plet of hak de amandelen met een koksmes. Verkruimel de kruidkoek en meng deze met spijs, eierdooiers, citroenrasp, amandelen, kaneel en een snuf zout. Vul de appels met spijsmengsel en zet achtergehouden hoedje er weer op. Zet de appels in ovenschaal en bak ze 20 min. in de oven. Haal eruit en laat volledig afkoelen. Tot zover kunt u ze één dag van tevoren voorbereiden. Rol elk bladerdeeg plakje iets groter uit en sla om afgekoelde appels heen, probeer een stukje bovenkant vrij te houden, zodat je het goedje met steel van de appel nog ziet. Bevochtig de randen met water, plak dicht. Bestrijk met eierdooiers, bestrooi met suiker. Zet de appeltjes nog 20 min. in de oven, check na 10 min. hoe bruin ze zijn, verlaag eventueel de temperatuur. Serveer de warme appels met de vanille-lauriersaus.

Recept: Zin nr. 2/ 12 jan. - 8 feb. 2017