Gepocheerde oesters

Gepocheerde oesters

Ingrediënten

25 gram verse gember, in dunne reepjes
2 el suiker
1 mespunt zout
8 oesters
1 elstar appel, geschild en zonder klokhuis
vruchtvlees van 2 passievruchten
5 gram taartina of xanthaangom

Bereiding

Blancheer de reepjes gember 3 keer, steeds in vers water. Zet de gember dan op met 100 ml water, samen met de suiker en het snufje zout. Laat op zacht vuur in 1 uur gaar worden. Steek de oesters open en vang het vocht op in een steelpan. Bewaar de schelpen. Pocheer de oesters 1 minuut in het opgevangen vocht op 70 graden. Haal de oesters uit het vocht. Knip de baard en de sluitspier van de oester af. Leg de oesterlijven terug in de schelp. Kook de helft van de appel samen met het vruchtvlees van de passievruchten en 4 lepels oestervocht tot pulp. Zeef dit vocht en bind 100 ml hiervan met taartina of xanthaangom. Snij de andere helft van de appel in fijne blokjes en schep die door de gelei. Lepel de gelei over de oesters en schep wat blokjes appel mee. Leg op elke oester een paar sliertjes gember.

Oesters en sherry is een match made in heaven. De Delgado Zuleta heeft alles wat zo typisch is aan een mooie manzanilla: minerale, zilte geur met citrus en wat exotisch fruit en opwekkende, frisse zuren. Bij het gerecht is hij lekker sappig en verfrissend. Deze wijn laat het gerecht in zijn waarde zonder zelf het onderspit te delven.

Wijn spijscombinatie afkomstig van
PERSWIJN Jaargang 29 - Nr. 3 Mei/Juni 2016
"Joris Wichers proeft sherry"