Kim's wijn-spijs combinatie november

Kim's wijn-spijs combinatie november

 01-11-2019 07:02

MONTE D'OIRO TINTO

In de meeste slijterijen zul je vaak maar een paar Portugese wijnen vinden. En dan moet je het nog treffen. Dit is niet alleen jammer, maar ook kortzichtig. Portugal heeft fantastische wijnen van een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Maar genoeg geklaagd: want deze maand staat er een heerlijke Portugese rode wijn in de spotlichten. Dat is de Tinto van Quinta do Monte d’Oiro, gemaakt van 100% Syrah.

Dit is een levendige, moderne wijn met karakter. Robijnrood. Een fruitige neus met tonen van chocola en rook. Een volle smaak, fruitig en kruidig en weer tonen van chocola. Een wijn met balans en structuur. Het gerecht dat ik bij deze wijn koos is misschien wat gedurfd. Ik bedoel dat de combinatie van witvis met een stevige rode wijn niet echt voor de hand ligt. Maar het werkt! De saus is het bindmid-del. De zoet-zilte smaak van de kabeljauw en de pittige smaak van de tomatensaus verhogen de tannines in de wijn, terwijl de zwarte olijven de tannines juist soepeler maken. De paar druppels citroensap die je op het laatst over de vis sprenkelt zorgen voor een frisse finish. “Hier gebeurt wat!” zou een met mij bevriende chef-kok zeggen.

KABELJAUW MET ZUIDELIJKE SAUS

Voor 4 personen

Ingrediënten

een stuk kabeljauwhaas van ongeveer 800 g

zout en versgemalen peper

5 eetl. olijfolie, plus wat voor het invetten van de ovenschaal

1 middelgrote ui, gehakt

500 g tomaten, gepeld, het zaad verwijderd, in blokjes gesneden

3 ansjovisfilets, fijngehakt

1 eetl. tomatenpuree, opgelost in 3 eetl. witte wijn

handvol gehakte platte peterselie

20 zwarte olijven, zonder pitten, in plakjes gesneden

partjes citroen, voor het serveren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.

Bestrooi de kabeljauw aan beide kanten met zout en peper. Leg de vis in de ovenschaal en zet die even weg.

Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Doe er de ui in en fruit 8 tot 10 minuten tot hij gaar is. Schep er de blokjes tomaat, gehakte ansjovis, opgeloste tomatenpuree, plakjes olijf en driekwart van de peterselie door. Laat alles onder af en toe omscheppen ongeveer 5 minuten koken tot de saus dikker is geworden.

Schep de saus over de vis. Zet de schaal onafgedekt ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Contro-leer of de vis al gaar is met de punt van een mes. De grote vlokken moeten net van elkaar loskomen.

Strooi de rest van de gehakte peterselie over de vis. Dien onmiddellijk op en geef er partjes citroen bij.

Bon ap!

KIM MACLEAN

MONTE D'OIRO TINTO HIER bestellen