Kim's wijn-spijs combinatie april

Kim's wijn-spijs combinatie april

 01-04-2020 08:02

DOMAINE SAUGER CHEVERNY BLANC

Het is lente. Ik durf het haast niet hardop te zeggen, maar het is echt zo. En om het lentegevoel te versterken gaan we deze heerlijk frisse, fruitige witte wijn uit de Loire proeven. Deze klassieke Cheverny van Domaine Sauger is gemaakt van 80% Sauvignon en 20% Chardonnay druiven. Perfect om het nieuwe seizoen mee in te luiden. De wijn is levendig en fijn, droog en fruitig met tonen van groene appel en citrus. Daar tegenover vind je voor de balans een vleugje boter en wat vanille.

Mijn gerecht komt uit een heel ander deel van de wereld. Maar raad eens? Het past wonderwel bij deze wijn. De scherpe smaken van de gember, chilipeper en ui versterken het fruit en de frisheid van de wijn. Het zoets in de saus van oestersaus, suiker en rijstwijn contrasteert geraffineerd met de aromatische geuren van de wijn. De zoet-aardse smaak van het bananenblad is heerlijk tegenover het boter-vanille aspect van de wijn. Benieuwd naar deze combinatie? Ga de uitdaging aan en laat je overtuigen.

SCHARFILETS IN BANANENBLAD MET LENTE-UI-GEMBERSAUS

Voor 4 personen

Ingrediënten

8 scharfilets, elk van circa 100 g, of een andere witvisfilet als schol

2 bananenbladen, elk groot genoeg om een ovenschaal te bekleden en af te dekken, schoongeveegd met een vochtige doek

Saus

3 eetl. arachideolie

1 dikke teen knoflook, gepeld en uit de knijper

3 eetl. sojasaus (Kikkoman)

4 eetl. gevogeltebouillon of water

3 eetl. rijstwijn

1 eetl. oestersaus

3 eetl. julienne gesneden geschilde verse gember

12 stukjes lente-ui van het witte en lichtgroene gedeelte, elk stukje zo’n 5 cm lang

klein schepje suiker

scheutje sesamolie

Voor het serveren

handvol julienne gesneden lente-ui, alleen het donkergroen

1 grote, verse, rode chilipeper, het zaad en de zaadlijsten verwijderd, julienne gesneden

partjes limoen

Bereiding

Rol de visfilets vanaf het staartje op tot rolletjes. Bekleed een ovenschaal waarin de rolletjes mooi naast elkaar passen met een stuk bananenblad.

Maak nu de saus. Verhit de olie in een kleine pan. Schep er de knoflook door en roerbak zo’n 20 tot 30 seconden. Laat de knoflook niet verkleuren. Schep er de rest van de ingrediënten door. Laat ongeveer 2 minuten zachtjes sudderen. Neem de pan van het vuur. Schep 3 of 4 eetl. van het vocht van de saus rond de visrolletjes. Bestrooi de rolletjes dan met wat zout en peper. Dek de schaal af met een tweede vel bananenblad. Zet de schaal 10 tot 12 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven op hetelucht (convectie). Verwarm intussen de saus op een laag vuur maar laat hem niet aan de kook komen. Zet zo nodig een vlamverspreider onder de pan. Controleer of de vis gaar is met de punt van een scherp mes. De kooktijd is afhankelijk van hoe groot en dik de visfilets zijn. Garneer de vis met de groene sliertjes lente-ui en de sliertjes chilipeper. Dien op met de saus, partjes limoen en bijvoorbeeld bijtgare paksoi en rijst.

Bon ap!

KIM MACLEAN

DOMAINE SAUGER CHEVERNY BLANC HIER bestellen